Statie epurare ape uzate SBR 7/12 Q=1.5 MC/ZI 7-12 persoane 4700l automatizata 48600000008 Aquaclean Valrom
Seria S/SBR este o statie de epurare care functioneaza pe principiul SBR, folosind o combinatie de tratare cu namol activ si separare fizica prin decantare. Acest lucru se realizeaza in 4 cicluri de functionare/24 ore, fiecare in 4 etape:
- Alimentare - Din primul compartiment este transferata, pe principiul vaselor comunicante, apa menajera.
- Tratare - Odata cu alimentarea incepe functionarea pompei de aerare. Astfel este introdus in apa uzata aerul necesar epurarii biologice. Datorita sistemului ponton se asigura si o omogenizare a apei. Etapele de aerare sunt alternate cu pauze pentru a asigura nitrificarea denitrificarea in conditii optime.
- Sedimentare - Aerarea este oprita permitand suspensiilor solide sa sedimenteze la fundul bazinului. In zona superioara ramane doar apa limpezita.
- Evacuare - Apa limpezita este evacuata din statie cu pompa de evacuare. Dupa ce se incheie operatia de evacuare, pompa de alimentare va transfera namolul din compartimentul de tratare in primul compartiment, dupa care se reia ciclul de tratare.
Unde se utilizeaza:
Seria S/SBR este proiectata atat pentru echiparea locuintelor noi cat si pentru re-echiparea foselor septice existente, cu un minim de modificari. In mod particular au fost proiectate sa epureze ape uzate menajere provenite din locuinte cu un debit de pana la 1.000 litri (S5/SBR1÷6) respectiv 1.500 litri (S10/SBR 7÷12)/24 ore. Statia poate trata numai ape uzate menajere. Apa acumulata în statie nu trebuie sa contina substante chimice care pot dauna populatiei de bacterii. Nu este permisa alimentarea statiei cu:
- ape uzate industriale;
- ape pluviale sau ape recirculate din piscine etc;
- ape cu continut de agenti chimici agresivi, resturi petroliere, uleiuri etc.
Regimul de vacanta:
Daca in etapa de alimentare nu este detectat aport de apa din primul compartiment, statia trece in regim de vacanta. Aerarea se face in cicluri mai scurte si mai dese pentru a mentine bacteriile in viata. Nu se evacueaza apa din sistem. Statia trece automat la regim normal de functionare imediat ce a fost detectat aport de apa din primul compartiment.
Atentie!
- Pericol de alunecare si cadere in rezervor - personalul care instaleaza sau executa operatii de mentenanta va purta echipament de protectie si va evita pe cat posibil accesul in rezervor.
- Gaze toxice - atmosfera din interiorul rezervorului poate contine gaze toxice (monoxid de carbon, metan, dioxid de carbon etc). Numai personalul care asigura intretinerea si cel al firmei producatoare sunt admise sa inspecteze rezervorul in interior si numai dupa o aerisire suficienta. Daca apare senzatia de greata sau voma parasiti zona imediat. Limitele admisibile pentru gaze sunt urmatoarele: H2S >10 ppm; CO>40 ppm; CH44,4% limita de explozivitate.
- Asistenta - de fiecare data cand o persoana intra in rezervor trebuie asistata de o alta din exterior. Niciodata nu intrati in rezervor dupa o persoana care este inconstienta, totdeauna incercati sa o extrageti afara. In oricare din situatii solicitati imediat ajutor.
- Curatare - la interventii purtati intotdeauna echipament de protectie - imbracaminte, incaltaminte si manusi. Pe cat posibil evitati contactul cu apa uzata. Pentru curatare nu folositi instalatii cu apa de inalta presiune, presiunea din instalatia curenta de apa potabila este suficienta.
Cerinte preliminare de instalare:
Instalarea trebuie facuta in conformitate cu prezentele instructiuni. Daca instalarea nu s-a facut astfel, VALROM Industrie nu-si asuma nici o responsabilitate privind functionarea necorespunzatoare si rezultatele generate.
Cerinte preliminare:
- verificati daca rezervorul este gol, curat si etans (nu exista nici un semn vizibil de deteriorare din cauza transportului);
- verificati integritatea echipamentelor din interior - ponton, pompe, conexiuni etc;
- verificati daca instalatia de canalizare este pozata pana in locul de montaj, ca nu este astupata cu resturi de constructii sau alte materiale;
- verificati ca solul si spatiul disponibil este capabil si suficient pentru a drena apa epurata indiferent de sezon. Ca si optiuni de infiltrare in sol aveti infiltrarea prin drenuri (campuri de infiltrare, prin puturi sau o solutie combinata) sau evacuarea in emisari naturali (cursuri de ape) cu acceptul administratorului acelui curs (de ex: Administratia Apele Romane);
- asigurati-va ca in apropierea locului de montaj este disponibila o priza de curent;
- verificati adancimea de instalare - trebuie sa fie intre minim 80 cm (limita de inghet in Romania) si maxim 100 cm, masurata de la nivelul solului la punctul de intrare al conductei de alimentare;
- verificati ca in schema de montaj este prevazuta ventilatia intregului sistem de canalizare; fiind un proces biologic, statia de epurare impreuna cu intreg sistemul de canalizare trebuie sa fie corect ventilate. Primul simptom al lipsei ventilatiei este aparitia unui miros urat in apropierea statiei sau in baile din locuinta. Ventilatia se face prin conducte de ventilare similare cu cele din canalizarile interioare montate inainte si dupa statia de epurare, distanta dintre 2 puncte de ventilare este maxim 15 m. O influenta are si sensul in care bate vantul.
- verificati ca in schema de montaj sa fie si camin de prelevare probe dupa statie;
- instalarea statiei se face in zone spatii verzi, exceptii zonele de categorie de maxim B 125 (12,5 tone);
- in cazul in care se opteaza pentru alte capace, aceste capace trebuie sa aiba pasul liber (zona de acces) de minim 600mm.
Etapele de instalare:
Atentie! Locul de instalare trebuie sa asigure spatiu suficient pentru vidanjare, examinare si intretinere etc. Adancimea de ingropare trebuie sa fie minima, pentru a usura accesul la echipamente in timpul operatiilor de intretinere (minim 80 cm, maxim 100 cm masurati de la nivelul solului la conducta de intrare).
- Selectati pentru instalare un loc apropiat de punctul de evacuare din locuinta pentru a micsora distanta de scurgere din canalizare. Distanta recomandata fata de locuinta este de 5 metri.
- Sapati o groapa cu dimensiuni suficiente in care sa incapa bazinul si sa ramana liber un spatiu de cca 30÷50 cm pe toata circumferinta acestuia.
- Fundul gropii trebuie sa fie plat. Se toarna radier de beton de cca 10÷30 cm la baza gropii care sa sustina ferm rezervorul. Radierul de beton va evita riscul ca rezervorul sa se scufunde in pamant si sa se dezechilibreze. Dimensionarea radierul se face in concordanta cu conditiile hidrogeologice.
- Coborati rezervorul in groapa, ancorandu-l cu franghii de urechile de manipulare. Pozitionati–l si asigurati–va ca este intr-o pozitie stabila.
- Daca este necesar, ancorati rezervorul de radier cu franghii, pentru a impiedica ca la o eventuala crestere a nivelului apelor freatice acesta sa fie scos afara de forta arhimedica. Ancorarea trebuie facuta simetric – folositi pentru asta urechile de manipulare sau decupajele de la baza piciorului de sustinere si turnati beton de jur imprejurul rezervorului. Nivelul betonului va fi cu 10 cm peste nivelul de crestere al apei. Betonarea se va face in trepte (straturi de cca 30 cm), iar pentru echilibrarea presiunii exercitata de betonul turnat asupra peretilor bazinului, acesta se va umple cu apa.
- Conectati bazinul statiei la canalizare si la sistemul de evacuare apa epurata. Asigurati-va ca toate trecerile sunt etanse, inclusiv imbinarea dintre rezervor si piesa de aducere la cota.
- Se aseaza pontonul cu echipamente pe pozitia de functionare:
- Ridicati pontonul cu echipamentele de pe fundul bazinului si suspendati-l in lanturi de carligele prevazute. Prinderea de carlig se face in zalele marcate. Pozitia pontonului suspendat trebuie sa fie echilibrata.
- Eliberati plutitorul si lasati-l sa atarne liber
- Verificati ca furtunele de conexiune sa fie cat mai lejere, fara bucle.
- Trageti cablul de alimentare prin presetupa pana la marcaj si prindeti-l ferm. In interior cablul nu trebuie sa fie tensionat, astfel incat sa permita extragerea echipamentelor pentru operatiile de intretinere.
- Executati instalatia de alimentare electrica. Statia este livrata cu 15 m cablu (tip 7x1.5), cablul dintre echipament si panou trebuie sa fie montat in tub de protectie cabluri cu diametrul DN 100/110, traseul trebuie sa fie cat mai drept, nu trebuie sa aibe coturi mai mari de 30°. Tubul de protectie nu face parte din pachetul de livrare al statiei. Instalati panoul intr-un spatiu uscat si protejat. Instalatia electrica de alimentare a statiei trebuie prevazuta cu o siguranta si protectie diferentiala de 25 A/30 mA. Schema de conectare a panoului este afisata pe capac, la interior.
- Montati prelungirea (daca este necesara). Etansarea intre rezervor si prelungire este asigurata de garnitura DN 640 si asigurata pe pozitie de colier (piesa de fixare)
- Umpleti spatiul dintre peretii gropii si peretii rezervorului cu material de umplutura in straturi successive de 25-30 cm. Fiecare strat trebuie compactat cu grija pana la 95 % grad Proctor. Materialul de umplutura este pamant vegetal sau nisip granulatie 4/16 fara pietre sau corpuri dure si ascutite care pot deteriora peretii rezervorului.
Operatiile de intretinere la 6 luni:
- verificarea mesajelor de eroare inregistrate in panoul de control;
- verificarea starii de functionare – mecanica sau electrica a pompelor;
- verificarea starii legaturilor –in cutia de conexiuni;
- verificarea calitatii şi stabilitatii conexiunii furtunelor de admisie şi evacuare;
- verificarea parametrilor de operare şi adaptarea acestora la eventuale schimbari in regimul de functionare;
- verificarea capacitatii de ventilare a statiei;
- verificarea nivelului de namol din prima camera si in caz de exces de namol vidanjarea primului compartiment, nivelul de namol nu trebuie sa depaseasca 1/3 din nivelul de apa.;
- curatarea caminului de prelevare probe. In timpul operatiilor de intretinere se va masura si:
- concentratia oxigenlui dizolvat. Acolo unde cerintele legale o impun, se vor preleva probe pentru determinarea intr-un laborator autorizat:
- ph;
- substante solide in suspensie;
- consum chimic de oxigen;
- consum biochimic de oxigen.
Operatii de intretinere la fiecare 2 ani:
- vidanjarea primului bazin
- curatarea echipamentelor şi inlocuirea celor uzate (pompe şi aerator);
- curatarea circuitelor de alimentare şi evacuare, inclusiv sistemul de infiltrare in sol;
- curatarea eventualelor depuneri aparute pe peretii rezervorului.
De ce trebuie epurate apele uzate
Fiecare dintre noi generam zilnic apa uzata. In 24 ore o persoana utilizeaza in medie 100 litri de apa pentru necesitati personale; din acest volum cca 50-60% este utilizat pentru igiena (baie). Imediat dupa utilizare, indiferent de locatie, aceasta devine “uzata” si este evacuata din spatiul de locuit. Daca locuinta este conectata la un sistem de canalizare, apa ajunge intr-o statie de tratare comunala/municipala. Daca nu exista un sistem de canalizare atunci apa trebuie epurata - procesul prin care aceasta este adusa cat mai aproape de starea initiala - si apoi reintrodusa in circuitul natural (evacuata). Apa uzata contine substante solide in suspensie, compusi de natura organica (resturi animale, vegetale, grasimi, etc), alti nutrienti(compusi cu azot, fosfor etc) diferite substante chimice (detergenti, agenti de curatare, dezinfectanti etc) care trebuie inlaturate inainte de disponibilizare. Lipsa acestei preocupari poate avea efecte foarte directe: nitratii sau bacteriile ajung in apa destinata consumului curent, lacul sau iazul de langa casa capata culoarea verde sau zona invecinata arata ca o mlastina si miroase identic. Este posibil sa nu obtineti autorizatia de constructie sau sa nu puteti vinde proprietatea fara un astfel de echipament. Foarte des aceste probleme nu sunt limitate doar la o locuinta si se rasfrang si asupra vecinatatilor, de cele mai multe ori pe o arie destul de larga.
Unde sa evacuati:
- Evaluati cu atentie cantitatea de apa uzata generata zilnic. Daca aceasta depaseste 2.000 litri/24 ore atunci trebuie evacuata in emisar natural.
- Daca sunteti sub aceasta cantitate puteti lua in considerare infiltrarea in sol.
- Daca dispuneti de un studiu geodezic, aflati structura solului si adancimea la care este panza freatica.
- Daca solul este permeabil si panza freatica la minim 6 metri puteti folosi put filtrant.
- Daca solul este permeabil/semipermeabil si panza freatica sus atunci puteti folosi campul filtrant
- Daca solul este impermeabil aflati care este limita acestui strat. Pentru adancimi de maxim 4,5 m puteti folosi put filtrant care trebuie sa traverseze acest strat.
- Daca nu dispuneti de un astfel de studiu puteti face un test rapid de permeabilitate. Din el puteti afla care este capacitatea de absorbtie a solului.
Specificatii tehnice:
- Debit / zi: 1500 l/zi
- CBO5: 0,6 kg/zi
- Numar maxim utilizatori permanenti fara a depasi debitul pe zi: 12
- Volum total: 4.700 l
- Diametru intrare / iesire: DN 110
- Lungime: 2760 ± 30 mm
- Latime: 1760 ± 30 mm
- Inaltime totala: 1930 ± 30 mm
- Masa: 300 kg