Statie epurare SBR 1/6 Valrom Aquaclean
AquaClean SBR este noua familie de ministatii compacte, destinate epurarii apelor uzate menajere, care functioneza pe principiul SBR (sequenting batch reactor).
Statia si calitatea apei epurate indeplinesc cerintele cuprinse in legislatia nationala in vigoare. Fiabilitatea si capacitatea de a asigura cerintele privind calitatea apei epurate depind de eficienta chimica/biologica si de conditiile specifice de operare (debitul si volumul de apa deversat, temperatura, compozitia apei la intrare - influent).
Unde se utilizeaza
Statia de epurare SBR 1/6 este proiectata atat pentru echiparea locuintelor noi cat si pentru re-echiparea foselor septice existente, cu un minim de modificari. In mod particular au fost proiectate sa epureze ape uzate menajere provenite din locuinte cu un debit de pana la 1.000 litri (S5/ SBR1÷6)/24 ore.
Statia poate trata numai ape uzate menajere.
Apa acumulata in statie nu trebuie sa contina substante chimice care pot dauna populatiei de bacterii.
Nu este permisa alimentarea statiei cu:
- ape uzate industriale;
- ape pluviale sau ape recirculate din piscine etc;
- ape cu continut de agenti chimici agresivi, resturi petroliere, uleiuri etc.
Cum functioneaza
Statia de epurare SBR 1/6 functioneaza pe principiul SBR, folosind o combinatie de tratare cu namol activ si separare fizica prin decantare. Acest lucru se realizeaza in 4 cicluri de functionare/24 ore, fiecare in 4 etape:
- Alimentare - Din primul compartiment este transferata, pe principiul vaselor comunicante, apa menajera.
- Tratare - Odata cu alimentarea incepe functionarea pompei de aerare. Astfel este introdus in apa uzata aerul necesar epurarii biologice. Datorita sistemului ponton se asigura si o omogenizare a apei. Etapele de aerare sunt alternate cu pauze pentru a asigura nitrificarea denitrificarea in conditii optime.
- Sedimentare - Aerarea este oprita permitand suspensiilor solide sa sedimenteze la fundul bazinului. In zona superioara ramane doar apa limpezita.
- Evacuare - Apa limpezita este evacuata din statie cu pompa de evacuare. Dupa ce se incheie operatia de evacuare, pompa de alimentare va transfera namolul din compartimentul de tratare in primul compartiment, dupa care se reia ciclul de tratare.
Regimul de vacanta
Daca in etapa de alimentare nu este detectat aport de apa din primul compartiment, statia trece in regim de vacanta. Aerarea se face in cicluri mai scurte si mai dese pentru a mentine bacteriile in viata. Nu se evacueaza apa din sistem. Statia trece automat la regim normal de functionare imediat ce a fost detectat aport de apa din primul compartiment.
Avantaje
- Versatila - poate fi livrata atat ca instalatie gata de folosit sau poate echipa bazine existente, din materiale plastice sau beton;
- Performanta - procesul de epurare este controlat mentinand randament de epurare constant pe toata durata de utilizare;
- Usor de montat - pontonul cu echipamentele preasamblate si bazinul din material plastic pot fi montate cu minim de investitii si efort;
- Usor de intretinut - datorita montarii echipamentelor de tratare pe ponton;
- Lucrari minime de mentenanta - necesita un numar minim de operatii de intretinere iar intervalul de timp la care este necesara vidanjarea este de cca 1÷2 ani;
- Economica - unitatea detecteaza automat lipsa de apa in alimentare si trece in regim de vacanta, ceea ce determina o reducere a consumului de energie electrica;
- Usor de operat - unitatea de comanda monitorizeaza instalatia, semnalizeaza si inregistreaza orice defectiune a echipamentelor;
- Autorecuperare - in cazul aparitiei unei disfunctionalitati (eroare de functionare a unui echipament, cadere de tensiune, etc) panoul de comanda incearca, cu o anumita frecventa, sa reia regimul normal de functionare, semnaland in acelasi timp disfunctionalitatea.
- Statiile de epurare aquaClean corespund performantelor impuse de EN 12566-3:2005/A1:2009
Caracteristici generale
Echipamente
Statiile din seria S/SBR sunt livrate in furnitura completa, toate echipamentele fiind pre-montate si gata de instalare.
Bazin bicameral
Este realizat din polietilena. Primul compartiment functioneaza ca volum tampon si pentru decantare. Al doilea compartiment este utilizat pentru tratarea apei uzate.
Ponton
Toate echipamentele sunt montate pe un ponton plutitor, de forma aproximativ cilindrica. Este sutinut de peretii bazinului prin intermediul unor lanturi. Inaltimea minima si maxima de flotatie sunt stabilite astfel incat sa acopere debitul de apa calculat.
Pompa de aerare
Asigura barbotarea aerului si dizolvarea oxigenului necesar populatiei de microorganisme care descompun substantele organice in componente primare.
Specificatii tehnice pompa de aerare
- Tip: NOVAIR 200
- Putere P1/P2: 280/180 W
- Debit maxim aer: 6 m3/h
- Dimensiuni: Ø × h 106 x 330 mm
- Masa: 3.5 kg
Pompa de alimentare si pompa evacuare apa tratata
Pompa de evacuare elimina apa epurata din statie iar cea de alimentare transfera namol din compartimentul de tratare in primul compartiment si asigura prin corpul ei transferul de apa in compartimentul de epurare pe baza principiului vaselor comunicante.
Specificatii tehnice pompa alimentare si pompa evacuare apa tratata
- Tip: NOVA 180 (DAB)
- Putere P1/P2: 100/200 W
- Debit maxim aer: 4.5 m3/h
- Turatie: 2850 rotatii/min
- Dimensiuni: Ø × h 148 x 253 mm
- Masa: 4.5 kg
Panou de comanda
Intregul proces este comandat si supravegheat de un microprocesor, montat intr-un panou de comanda.
Pe afisaj este prezentata faza curenta si starea curenta a echipamentelor.
Sunt implementate functii de autodiagnosticare stare echipamente si recuperare automata din erori de functionare.
Atentie!
- Pericol de alunecare si cadere in rezervor - personalul care instaleaza sau executa operatii de mentenanta va purta echipament de protectie si va evita pe cat posibil accesul in rezervor.
- Gaze toxice - atmosfera din interiorul rezervorului poate contine gaze toxice (monoxid de carbon, metan, dioxid de carbon etc). Numai personalul care asigura intretinerea si cel al firmei producatoare sunt admise sa inspecteze rezervorul in interior si numai dupa o aerisire suficienta. Daca apare senzatia de greata sau voma parasiti zona imediat. Limitele admisibile pentru gaze sunt urmatoarele: H2 S >10 ppm; CO>40 ppm; CH4 4,4% limita de explozivitate.
- Asistenta - de fiecare data cand o persoana intra in rezervor trebuie asistata de o alta din exterior. Niciodata nu intrati in rezervor dupa o persoana care este inconstienta, totdeauna incercati sa o extrageti afara. In oricare din situatii solicitati imediat ajutor.
- Curatare - la interventii purtati intotdeauna echipament de protectie - imbracaminte, incaltaminte si manusi. Pe cat posibil evitati contactul cu apa uzata. Pentru curatare nu folositi instalatii cu apa de inalta presiune, presiunea din instalatia curenta de apa potabila este suficienta.
Specificatii tehnice
- Debit maxim: 1000 litri/zi
- CBO5: 0.3 kg/zi
- Numar bazine: 1
- Putere instalata: 300 W
- Consum energetic: 500-2000 W/zi
- Numar maxim utilizatori permanenti fara a depasi debitul pe zi: 6
- Volum tota: 3000 l
- Diametru intrare/iesire: DN 110 mm
- Lungime: 2650 mm
- Latime: 1400 mm
- Inaltime: 1760 mm
- Masa: 192 kg