Avand in vedere rapiditatea cu care avanseaza tehnologia, gasirea unor noi modalitati de incalzire a locuintei pentru obtinerea unui grad ridicat de confort a devenit o prioritate. Centralele termice raman cea mai fiabila optiune de pe piata, insa diferentierea apare atunci cand caracteristicile sistemului de incalzire sunt aduse in discutie.
Nu exista foarte multe variatii ale centralelor termice, dar exista numerosi producatori care isi imbunatatesc gama de produse de la o serie la alta, lucru care ingreuneaza alegerea unui sistem de incalzire. Criteriile functionale pe care o persoana trebuie sa le ia in considerare inainte de a achizitiona o centrala termica includ, dar nu se limiteaza la:
Puterea centralelor termice difera de la un producator la altul. Gama de putere este foarte larga, incepand in jurul valorilor de 18-20 kW si urcand pana la 150 kW (centralele termice de mare putere pentru incalzirea suprafetelor mari). Cele mai cautate centrale se afla in gama de putere 20-35 kW, fiind potrivite pentru apartamente si case de dimensiuni variate (pana la 300 m2).
Din cauza lipsei de spatiu, multe persoane se orienteaza catre centrale compacte, usor de inclus in orice tip de spatiu. Centralele de putere medie si mare, cu dimensiuni reduse, sunt la mare cautare astazi. Producatorii se axeaza pe imbinarea esteticului cu functionalitatea, lucru care da nastere unor produse eficiente, placute din punct de vedere estetic si prietenoase cand vine vorba de caracteristici tehnice.
In ceea ce priveste combustibilul, clientii pot alege intre centrale termice pe combustibil solid sau lichid. Exista centrale pe gaz, centrale electrice, pe peleti, pe lemne, pe carbune, sau mixte. Alegerea combustibilului va infuenta costul total al folosirii sistemului de incalzire. Cel mai folosit tip de centrala in momentul actual este centrala termica pe gaz.