Separator grasimi Valrom pentru bucatarie montaj sub chiuveta
Separatorul se monteaza suprateran la orice chiuveta sau masina de spalat vase cu debitul maxim 0,3l/s.
Principiu de functionare
Apa uzata patrunde in separator prin racordul de intrare direct in sacul de colectare, impingand apa existenta prin peretii lui in zona de evacuare. Zona de evacuare este reprezentata de cel de al 2-lea compartiment al separatorului, in care racordul de evacuare este imersat in apa si de unde apa ajunge in curgere libera in reteaua de canalizare. Odata ajunsa in separator, apa intra intr-un regim de linistire, moment in care are loc separarea grasimilor/uleiurilor de apa datorita diferentei de densitati.
Avantaje si beneficii
- Produs compact, usor, de mici dimensiuni;
- Conectare facila, fara un necesar de cunostinte de specialitate;
- Separatorul de grasimi
- Montajul separatorului de grasimi suprateran NG 0.3 se efectueaza de catre beneficiar, deoarece acesta se livreaza cu toate elementele preinstalate si capac, cu accesorii premontate, astfel incat acesta este gata pentru racordarea la chiuveta fara a fi nevoie de persoane specializate;
- Montarea unui astfel de separator pastreaza curata instalatia de canalizare din aval, evitandu-se colmatarea acesteia cu resturi alimentare;
- Sacul de colectare a namolului pastreaza bazinul miniseparatorului curat, ceea ce presupune spalari mai rare;
- Robinet de golire stanga/dreapta in functie de montaj astfel incat separatorul de grasimi se poate adapta la cerintele clientului;
- Acces interior facil;
- Usor de folosit, nu necesita personal calificat pentru curatire, montaj;
- Conectare prin fitinguri standard, fara a fi necesare adaptari speciale ale instalatiei de canalizare;
- Posibilitate de montare pentru chiuvete stanga sau dreapta, fara modificari sau folosirea unor adaptari speciale;
- 100% reciclabil.
- Nu consuma curent pentru ca functioneaza pe baza principiului de separare gravitationala.
- Nu produce zgomot deoarece are o functionare silentioasa.
- Fara miros deoarece este etans.
- Polietilena este impermeabila la gaze si apa. Constructia este monobloc garantand etanseitatea ansamblului. Imbinarile sunt in afara zonelor active iar acolo unde exista sunt fie sudate fie etansate cu garnituri de cauciuc.
- Usor de curatat si intretinut deoarece tehnologia de fabricatie produce suprafete netede, cu rugozitate mica. Astfel separatorul este usor de curatat, nu faciliteaza depunerile, scurtand durata de curatare si micsorand consumul de apa.
- Fara amenzi pentru agentii economici ale caror ape uzate contin grasimi de origine animala sau vegetala. Acestia trebuie sa respecte, printre altele, conditiile cerute de Garda de Mediu pentru a obtine autorizatia de functionare. Spre exemplu, toate unitatile HORECA sunt obligate sa detina acest separator pentru fiecare chiuveta in parte.
Conectarea separatorului
- Separatorul se aseaza sub chiuveta de la bucatarie sau langa masina de spalat vase in pozitia care permite racordarea cea mai simpla.
- Verificati ca robinetul de golire sa fie accesibil. Daca robinetul de golire este orientat catre spatele chiuvetei, atunci schimbati-i pozitia cu dopul de pe cealalta fata a separatorului; La montarea robinetului respectiv a dopului utilizati teflon pentru etansare;
- Conectati separatorul la chiuveta/masina de spalat. Capatul tubului de evacuare din chiuveta/masina de spalat sau capatul sifonului se se introduce in racordul de intrare DN 40. In cazul teava de la chiuveta este DN 32 se va folosi o reductie de la 40 la 32 mm;
- Conectati separatorul la canalizare. Se va executa instalatia de conectare a separatorului pe DN50 la reteaua de canalizare interioare. Atentie la panta instalatiei in asa fel incat sa fie asigurata curgerea gravitationala.
- Dupa conectare, separatorul se va umple cu apa fie prin deschiderea robinetului chiuvetei sau prin umplerea cu furtun prin zona de acces, pana la nivelul racordului de iesire. Se verifica totodata toate imbinarile la etansare. Atentie: Robinetul de golire al separatorul trebuie sa fie inchis.
Utilizare si mentenanta
Frecventa de golire a separatorului depinde de cantitatea si calitatea apei uzate.
Pentru orice operatiune va recomandam folosirea unor manusi de menaj .
Saptamanal:
Verificati gradul de umplere al sacului de namol. Daca sacul de namol este plin (colmatat- nu mai permite trecerea apei prin el), se scoate si se inlocuieste cu un altul. Sacul de namol folosit se arunca la gunoiul menajer.
Atentie! Sacul e prevazut cu un orificiu prin care trece racordul de intrare in separator.
In cazul in care s-a colectat un strat de grasime in afara sacului, acesta se indeparteaza cu ajutorul unui minciog / cancioc.
1 data la maxim 3 luni sau de cate ori este nevoie se spala separatorul.
Spalarea separatorului este necesara cand pe peretii acestuia s-au depus un strat de circa 2-3 cm de grasimi.
Se goleste miniseparatorul folosind robinetul de golire (prin conectarea unui furtun conectat la un sifon de pardoseala), dupa care se scoate din locul unde este montat si se curata cu detergent si jet de apa.
Atentie!
Racordul de evacuare trebuie sa fie mai sus decat restul instalatiei de canalizare! Nu micsorati diametrul de evacuare pana in coloana principala!
Recomandam folosirea tubulaturii rigide si a fitingurilor aferente pentru evacuare.
Recomandam evitarea schimbarilor bruste de directie (ex.: pentru o schimbare de directie cu 90°, folositi doua coturi la 45°, in locul unuia la 90°).
Specificatii tehnice
- Capacitate separator : 0.3 l/s
- Montare: suprateran
- Componente si materiale:
- Bazin (1): polietilena
- Capac (2): Ø 310, polietilena (PP)
- Racord de intrare (3): Ø40 - garnitura
- Garnitura capac (4): Ø 310
- Racord de evacuare (5): Ø50 - PP
- Robinet de golire metalic (6): 1/2"
- Dop metalic (pozitionat pe fata opusa robinetului de golire) (6’): 1/2"
- Volum total: 44 l
- Volum colectare grasimi: 7 l
- Volum colectare namol: 12 l
- Volum sac namol: 9.5 l
- Dimensiuni : 470x375x305/380* mm (*cu capac)
- Masa: 6.6 kg